Promjena zaboravljene lozinke – Ubuntu 11.04 (11.10)

ubuntu login screenNakon posta o promjeni lozinke za Windows 7 dobio sam upit o promjeni lozinke za Ubuntu. Dosta korisnika isprobava razne distribucije u virtualnom okruženju i nakon par dana zaborave lozinku, pa slijedi reinstalacija (virtualna je mašina, koga briga…). Pravi problem nastaje ako se to dogodi na stvarnoj mašini. Problem koji se, na sreću, rješava vrlo jednostavno.

 

 

Metoda koju ću opisati poslužiti će u i na virtualnoj i stvarnoj instalaciji, te u slučaju dual boot instalacije.  Ukoliko imate dual boot instalaciju grub menu vam se prikazuje kod svakog boot-a, dok korisnici koji imaju instaliran samo Ubuntu grub menu vjerojatno niti ne vide. Kako bismo promijenili lozinku sve što treba je izabrati odgovarajuću boot opciju i jedna dvije naredbe. Idemo?!

Promjena lozinke:
Restartirajte računalo i odmah nakon POST ekrana počnite pritiskati tipku shift kako bi se prikazao grub menu (dual boot korisnici ne moraju pritiskati shift). Kada se grub menu prikaže, izaberite recovery mode (ako imate dual boot izaberite recovery mode instalacije na kojoj se nalazi korisnik čiju lozinku želite promjeniti).

grub menu

Grub Menu

Pojavit će se Recovery menu u kojem trebate izabrati opciju Drop to root shell promtp (koristite strelice i tab tipku kako bi odabrali željenu opciju).

recovery menu

Reovery Menu

Trebali biste se nalaziti u root shell promptu. Sada iskoristite passwd  naredbu za promjenu lozinke. Sintaksa naredbe je passwd <username> (u primjeru je korisničko ime sasa). Ukucajte:

passwd sasa

Nakon toga ukucajte novu lozinku i ponovite lozinku. Trebali biste dobiti potvrdu da je lozinka uspješno promijenjena.

root shell prompt

Root shell prompt

Sada restartirajte računalo:

reboot -f

I ulogirajte se s novom lozinkom. 😉

Note: Ovaj howto je samo u edukativne svrhe. Koristite na vlastitu odgovornost.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: