Prestigio PER3072B e-book čitač – dojmovi

Prestigio PER3072B je jeftini e-book čitač s TFT ekranom veličine 18cm i mogućnošću prikazivanja fotografija i videa, te slušanja glazbe. Podržava mnoštvo formata teksta i multimedije. Ima 2GB interne memorije i podržava MicroSD kartice do 32GB. Solidno je opremljen ali kako obavlja funkciju kojoj je namijenjen?

 

 

Ekran

Ekran je veličine 17.8cm i rezolucije 800×600. Sasvim dovoljno za ugodno čitanje. Kutevi vidljivosti ekrana su također prihvatljivi, ali zbog činjenice da koristi TFT tehnologiju ekrana, koji je još i glossy, nemojte očekivati čitanje na otvorenom.

Prestigio PER3072B

Prestigio PER3072B

Čitanje i zoom

Kod čitanja epub formata moguće je mijenjati veličinu fonta, a kod pdf formata može se koristiti zoom (po stranici, po dužini, po visini, S, M, L i odabir zumiranja).Više ću se bazirati na pdf formatu jer kod epub formata čitač odrađuje sve kako treba. Pdf knjige je najbolje čitati u landscape modu i podesiti zoom. Uglavnom koristim postavku “po dužini” ali to ovisi o izgledu pdf datoteke. Okretanje stranica i zumiranje je prilično brzo ako nema previše grafike u knjigama, u tom slučaju čitač povremeno treba 4-5 sekundi za okretanje.

PER3072B_screen_landscape_pdf.jpg

Čitanje pdf datoteke u landscape modu

Portovi i kućište

Tipke reagiraju brzo na pritisak ali su malo pretvrde. Cijeli uređaj je izrađen od plastike, nema nikakvog škripanja na pritisak ali ostavlja “jeftin” osjećaj. Dojam popravljaju isporučene korice za nošenje koje su od umjetne kože i dobro štite uređaj. Portovi su slijedeći: 3.5mm (za slušalice), MiniUSB (za punjenje i povezivanje sa računalom) i MicroSD. Svi portovi se nalaze na donjoj strani uređaja, a pored njih je još i tipka za paljenje/gašenje. Prebacivanje knjiga na čitač je moguće samo putem usb kabela, što je i najveći minus ovom uređaju.

PER3072B_bottom

Pregled portova na Prestigio PER3072B

Baterija

Trajanje baterije kod čitanja iznosi oko 10 sati koliko je i deklarirano, a smanjuje se koristite li neke od multimedijalnih mogućnosti čitača, prvenstveno video i glazbu. Video je moguće gledati samo u landscape modu dok se kod čitanja prikaz automatski zakreće, ovisno o tome kako držite uređaj.

Zaključak:

Prestigio PER3072B je dobar izbor s obzirom na cijenu. Dobre strane su mu rezolucija ekrana i trajanje baterije, a loše glossy ekran (na otvorenom), težina i nedostatak bežičnog povezivanja.

Tehnički podaci:

Ekran 7-inch (17,8 cm), u boji, 800 x 600, glossy
CPU Rockchip RK2729 ARM9, 560 MHz
Dimenzije 195 x 145 x 13 mm
Težina 375 g
Interna memorija 2 GB
Memoriske kartice MicroSD
Text formati txt, html, pdb, fb2, pdf, epub
Grafički formati jpeg, gif, png, bmp
Audio formati wma, aac, wav, ogg, mp3
Video formati 3gp, flv, mp4, mpg, vob, avi, rm, rmvb, wmv, mov, mkv
Dodaci Multimedia player
Radio link Ne
Trajanje baterije 10 h
Kompatibilan s Windows, Apple
Sadržaj paketa strujni adapter, slušalice, torbica, USB kabel
Cijena 650 – 700 kn

Note: Ako vas zanima kako prilagoditi kompleksnije pdf datoteke za čitanje na e-book čitačima ili smartphone uređajima pročitajte u ovom postu.

Komentiraj